Αθήνα 20/5/2018

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 

                                              

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπό τη διοργάνωση της ΚΕΔΕ και του Δήμου Μήλου ημερίδα για την αξιοποίηση του  Ιαματικού Τουρισμού στη Μήλο

1024 photo milos 3

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Η ενίσχυση του Τουρισμού Υγείας θα συμβάλλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά»

Την ανάγκη διαμόρφωσης μίας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας, με στόχο να συμβάλει στην επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας, αλλά και να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης.

Στην ομιλία που πραγματοποίησε στην ημερίδα με θέμα «Η αξιοποίηση του Ιαματικού Τουρισμού» που πραγματοποιήθηκε στη Μήλο υπό τη διοργάνωση της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Δήμο Μήλου, ο κ. Πατούλης τόνισε πως πρόκειται  για ένα τομέα που έχει προοπτικές ανάπτυξης.

« Πέρα από όλα τα άλλα που έχουν να κάνουν με τις φυσικές ομορφιές της χώρας μας, έχει σημαντικά περιθώρια να αποτελέσει βασικό πυλώνα ενίσχυσης τόσο των αφίξεων όσο και της μέσης κατά κεφαλή δαπάνης, δύο μεγέθη που, μέχρι σήμερα, δεν βρίσκονται σε απόλυτο εναρμονισμό, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος» ανέφερε.

Παράλληλα επισήμανε και μία άλλη παράμετρο, τονίζοντας πως ο Τουρισμός Υγείας, δίνει μεγάλα περιθώρια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. «Με την εξέλιξή του, θα αποτρέψει την «αιμορραγία» επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό που με έξοδα της Ελλάδας εκπαιδεύονται. Θα κρατήσει επιτέλους τα παιδιά μας εδώ», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα τουρισμού, τόνισε πως πρέπει και μπορεί να αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα αυτής της εθνικής προσπάθειας και σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τον κόσμο του "επιχειρείν", να συμβάλει στη διαμόρφωση του ανταγωνιστικού προφίλ και της διεθνούς προβολής των πακέτων ιατρικών υπηρεσιών τουρισμού της χώρας μας. «Και σε αυτή την προσπάθεια τη σημαντική στήριξη των Ελλήνων ομογενών οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή και έχουν σπεύσει να βοηθήσουν πολυεπίπεδα, επικοινωνώντας την καμπάνια στις τοπικές κοινωνίες, όσο και το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από φορείς του εξωτερικού», ανέφερε ο κ. Πατούλης.

 Απαιτείται ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για να καταστεί προορισμός Τουρισμού Υγείας, ωστόσο υπογράμμισε πως η απουσία εθνικής στρατηγικής έχει ως αποτέλεσμα «ελάχιστες νοσοκομειακές μονάδες να είναι σήμερα διεθνώς πιστοποιημένες, όταν την ίδια στιγμή στη γειτονική μας Τουρκία είναι περισσότερες από 40, στην Ιταλία περισσότερες από 20 και στην Ταιλάνδη γύρω στις 15».

Παράλληλα, όπως ανέφερε, ελάχιστα είναι τα Ελληνικά νοσοκομεία που έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με κορυφαία διεθνή νοσοκομειακά ιδρύματα, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν το διεθνές προφίλ της χώρας, ενώ η χώρα μας δεν έχει ακόμη εδραιώσει τη φήμη της ως προορισμός υψηλής ποιότητας.  

Πέντε δράσεις - "κλειδιά" για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας

Αναφερόμενος στις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε σε πέντε κύριες δράσεις, που θα επέτρεπαν στον εγχώριο υπό-κλάδο του ιατρικού τουρισμού να αξιοποιήσει τα περιθώρια ανάπτυξής του.

Ειδικότερα τις συνόψισε στις εξής:

- O καθορισμός εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, με συγκεκριμένη εστίαση σε προϊόντα και αγορές.

Η εθνική στρατηγική θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την ανάγκη διεθνούς πιστοποίησης και συνεργασία με διεθνείς ιατρικούς οργανισμούς και κορυφαία ιατρικά ιδρύματα, με σκοπό τη δημιουργία ισχυρού brand και φήμης της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού ιατρικού τουρισμού.

- Η καθιέρωση σύγχρονων πρακτικών στη διασφάλιση ποιότητας, την αδειοδότηση, και το πλαίσιο ελέγχων, ιδίως στην εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη, που να περιλαμβάνει μητρώο ασθενών και διαδικασιών.

- Η εξειδίκευση του προσφερόμενου προϊόντος και η μείωση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας στις κύριες θεραπείες και επεμβάσεις.

- Η αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την προσέλκυση ασθενών.

- Ο συνδυασμός του ιατρικού προϊόντος με τις απαιτούμενες βοηθητικές υπηρεσίες για τους επισκέπτες-ασθενείς, που να περιλαμβάνει για παράδειγμα υποστήριξη σε πολλαπλές γλώσσες επικοινωνίας, υποστήριξη στη μεταφορά, διαμονή, online εξέταση, κοινή πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς από τους συνεργαζόμενους ιατρούς, και στενότερες σχέσεις με τον κλάδο του τουρισμού (π.χ., tourism wellness). 

Επιπρόσθετα επισήμανε πως βασικός μοχλός ανάπτυξης του τομέα είναι η επιχειρηματικότητα. Ξεκαθάρισε όμως πως η ιδιωτική πρωτοβουλία θέλει κίνητρα, ενθάρρυνση, επενδύσεις και εκσυγχρονισμό των δομών λειτουργίας του κράτους, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει δράση

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας επιβάλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και από τους επιστημονικούς και επιχειρηματικούς φορείς. «Εμείς μπορούμε. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε συστηματικά και σας θέλουμε όλους δίπλα μας. Να ενώσουμε δυνάμεις. Αυτοδιοίκηση. Ιατρικός Κόσμος. Επιστημονική Κοινότητα. Επιχειρήσεις από τον κλάδο  της Ιδιωτικής Υγείας, του Τουρισμού, της Αναψυχής και ευεξίας. Δημιουργούμε συνεργασίες σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο και αναζητούμε συμμαχίες με αντίστοιχους φορείς σε όλο τον κόσμο».

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Δήμαρχος Μήλου Γ. Δαμουλάκης. Παρεμβάσεις έκαναν ο Γιάννης Σανούδος, Διευθυντής Λειτουργιών της “IMERYS” στη Μήλο, ο  Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας - Νομικός, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Επιστημονικός Σύμβουλος ΚΕΔΕ, π. Αντιπρύτανης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Κώστας Πάντος  Διευθυντής της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Κλινικής Γένεσις Αθηνών ,  ο Γιώργος Πετράκης, Δασολόγος, ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δ. Μπίνος.

Μήνυμα παρέμβασης απέστειλε ο Γιάννης Ρούσσος Πρόεδρος Επιμελητήριου Κυκλάδων.


Tελετή έναρξης του Master στην Αισθητική Ιατρική & Θεραπεία 

 

2

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μαΐου η τελετή έναρξης του Master στην Αισθητική Ιατρική & Θεραπεία στη χώρα μας υπό την αιγίδα των Universities of Camerino & Torino της Ιταλίας, στην έδρα της ελληνικής εταιρίας Venus Medicine.

Το συγκεκριμένο Master είναι το μοναδικό στην Ευρώπη, φιλοξενείται στη χώρα μας και αφορά την εξειδίκευση ιατρών στην Αισθητική Ιατρική μέσω e-learning system 3.000 ωρών, αναγνωρισμένο από τη European Medical Association (EMA).

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρίας κα Έλενα Τσόλη, που έχει το ρόλο της οικοδέσποινας, καλωσόρισε για τέταρτη συνεχόμενη Ακαδημαϊκή χρονιά ιατρούς και επίσημους καλεσμένους από τον ιατρικό δημοσιογραφικό και πολιτικό χώρο.

Ανάμεσα στους αξιόλογους ομιλητές:

O Πρύτανης και Master Director του University of Camerino της Ιταλίας, Prof.  Francesco Amenta

O Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.), Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού (ΕΛΙΤΟΥΡ), Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας (Global Healthcare Travel Council) και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κος Γεώργιος Πατούλης

O Πρόεδρος της Εταιρείας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (S.A.M.N.A.S.), Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής & Συμπληρωματικής Ιατρικής, Καθηγητής Αισθητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Camerino, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, κος Σωτήρης Τσιούμας

5

O Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής & Συμπληρωματικής Ιατρικής, Τομεάρχης Ιαματικού Τουρισμού της ΕΛΙΤΟΥΡ,  Καθηγητής Αισθητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Camerino και Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός, κος Κωνσταντίνος Κουσκούκης

O Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Τουρισμού, Πρώην Εκτελεστικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Πλαστικής Χειρουργικής (IPRAS), Προέδρος του Ομίλου ΖΙΤΑ και Οικονομολόγος, κος Ζαχαρίας Καπλανίδης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα για τη διοργάνωση είχε η ομιλία του Προέδρου κου Γεώργιου Πατούλη, όπου χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Η Αισθητική Ιατρική δεν υπάρχει ως ειδικότητα αλλά ως εξειδίκευση. Όλα τα στοιχεία αυτής της γνώσης μπορούν να διαδίδονται μέσα από τη σωστή και έγκριτη εκπαίδευση, όπως αυτή που δίδεται από το Πανεπιστήμιο του Camerino που έρχεται στη χώρα μας. Μία γνώση έγκριτη και πιστοποιημένη, που δεν έχει σχέση με την παροδικότητα αλλά με τη σωστή στήριξη και συνέχισή της, που συνδέεται με τη σωστή στρατηγική μίας εταιρίας όπως η Venus Medicine. Εγώ, είμαι υπέρ του «επιχειρείν» με κανόνες και είμαι σίγουρος ότι αυτό προκύπτει από τη συγκεκριμένη εταιρία. Εύχομαι καλή επιτυχία και με τη φυσική μου παρουσία και παρακολούθηση, να ενδυναμώσω την πορεία αυτή.»

Η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για τον κλάδο της Αισθητικής Ιατρικής και κατ’ επέκταση του Ιατρικού Τουρισμού της Ελλάδας. Δίνεται η δυνατότητα στη χώρα μας να γίνει σημείο Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης μέσω e-learning προγράμματος, για γιατρούς της Ελλάδας αλλά και του Εξωτερικού.

Αθήνα, 6 Μαΐου 2018


Συνάντηση του νέου Δ.Σ. της ΕΛΙΤΟΥΡ με την Υπουργό Τουρισμού κ. Ε. Κουντουρά


VAR 5980 1

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσημη Συνάντηση Εργασίας του Πρόεδρου και του νέου Δ.Σ. της ΕΛΙΤΟΥΡ με την Υπουργό Τουρισμού κ. Κουντουρά

Γιώργος Πατούλης : «Καθοριστικός Πυλώνας για την Ανάπτυξη της Ελλάδας ο Τουρισμός Υγείας . Προχωράμε σε Εθνικό Σχέδιο»

Την πρώτη συνάντηση εργασίας με τον Εθνικό Φορέα Τουρισμού Υγείας, Συμβούλιο Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ, πραγματοποίησε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κοντουρά με τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Πατούλη και το νεοεκλεγέν Δ.Σ της ΕΛΙΤΟΥΡ, για τον καθορισμό του νέου θεσμικού πλαισίου και την χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την ανάδειξη και προώθηση του Τουρισμού Υγείας της Ελλάδος και ειδικότερα του ΙατρικούΤουρισμού.

Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο νέος Πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ κύριος Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κ. Ευριδίκη Κουρνέτα, η Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ κυρία Αγγελική Χονδροματίδου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Πέτρος Μαμαλάκης, μέλη του νέου Δ.Σ. της ΕΛΙΤΟΥΡ και Τομεάρχες, ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και Πρόεδρος της Κλινικής Genesis, Κωνσταντίνος Πάντος, oΠρόεδρος του AthensDentalTourismClusterκ. Νικόλαος Κουβελάς, ο Πρόεδρος του ΙQDermatologyΔρ. Χριστόφορος Τζερμιάς, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας και Πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Καθηγητής Δερματολογίας Κωνσταντίνος Κουσκούκης ο Πρόεδρος Euroconsultantsκ. Πάρις Κοκορότσικος, καθώς και εκπρόσωποι των Ελληνικών Θεραπευτηρίων και Ιατρικών Ομίλων, Υγεία, Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και Euromedica, που μετέχουν στην ΕΛΙΤΟΥΡ.

Η Υπουργός Τουρισμού κ. Κουντουρά καλωσόρισε τα νέα μέλη εκφράζοντας την ικανοποίησή της που το Υπουργείο Τουρισμού έχει αρωγό στην εθνική προσπάθεια για την οικοδόμηση του νέου αναπτυσσόμενου τομέα του Τουρισμού στην Ελλάδα, του Τουρισμού Υγείας και του Ιατρικού Τουρισμού, «έναν Φορέα δυναμικό, με εξωστρέφεια και εσωστρέφεια», όπως είπε, και ζήτησε από τον πρόεδρο και τα μέλη της ΕΛΙΤΟΥΡ την συνεργασία και την κατάθεση της επιστημονικής τους εμπειρίας και εξειδίκευσης από τον χώρο της Υγείας για τον καθορισμό τριών, κατ αρχήν, αξόνων στην χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής του Τουρισμού Υγείας: τον προσδιορισμό των προδιαγραφών και συστημάτων πιστοποίησης βάσει των διεθνών κανονισμών που ισχύουν στην παγκόσμια αγορά, την επιλογή των Τομέων ειδικοτήτων υπηρεσιών Υγείας και Ευεξίας που θα αποτελέσουν εφαλτήριο για την προώθηση του Τουρισμού Υγείας στο εξωτερικό, στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα ως προς την ποιότητα και το κόστος των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών, καθώς και την από κοινού επιλογή των διεθνών αγορών και χωρών στις οποίες η Ελλάδα θα αποτανθεί για την προσέλκυση Τουριστών Υγείας.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε την αξία του Εθνικού Προϊόντος Τουρισμού που αποτελεί, όπως είπε, ο Τουρισμός Υγείας, και τόνισε την ανάγκη συντονισμού με το Υπουργείο των προσπαθειών και πρωτοβουλιών που μέχρι τώρα έχουν αναληφθεί για την ανάδειξη της Ελλάδας ως παγκόσμιο προορισμό Υγείας, μέσω και της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ σε διεθνείς και ομογενειακές αγορές, αλλά και μεμονωμένα, από ειδικούς Έλληνες επιστήμονες, των οποίων, όπως είπε, η επιστημονική τους δεινότητα, φήμη και επιτυχία προσελκύουν ήδη εντυπωσιακό αριθμό Τουριστών Υγείας, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Εξωσωματική, την Οδοντιατρική και την Κοσμητική Ιατρική.

«Η φήμη της Ελλάδος ως παγκόσμιος Ιατρικός Τουριστικός προορισμός, που ήδη, τα τελευταία δύο χρόνια, ανέβασε την χώρα αρκετές θέσεις σε ανταγωνιστικότητα με βάση και τα επίσημα στοιχεία στους παγκόσμιους χάρτες, θα πολλαπλασιαστεί με την συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία, και την συγκεκριμένη στόχευση για βελτιστοποίηση του Προϊόντος Τουρισμού Υγείας, και προώθησή του στις διεθνείς αγορές. Και ήρθε όντως η στιγμή για να καθοριστεί Εθνικά, Ποιο είναι το Προϊόν, Πώς Πιστοποιείται και Πού απευθύνεται στο εξωτερικό».

«Αποτελεί και για το Δ.Σ. και τα μέλη της ΕΛΙΤΟΥΡ, και όλων των παραγόντων που μέχρι τώρα έχουν εργαστεί για την ανάδειξη της Ελλάδος στον Παγκόσμιο Χάρτη Ταξιδιωτικής Ιατρικής, χαρά και τιμή η συνεργασία με την Υπουργό κ. Κουντουρά για την περεταίρω καθιέρωση της χώρας ως Παγκόσμιο Ταξιδιωτικό Προορισμός Υγείας, την Υπουργό που με τον πολιτικό της ρόλο τιμά το Υπουργείο αυτό» , υπογράμμισε ο νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ κ. Πατούλης.

19/04/2018