Ιαματική Ιατρική στις ενδοκρινολογικές παθήσεις

Οι ορμόνες μας μας κυβερνούν, αλλάζοντας μας σε κάθε δεκαετία της ζωής μας. Ο λόγος για τις ορμόνες που παράγονται μέσα στο σώμα μας από διάφορα όργανα και παίζουν κεντρικό ρόλο στην αναπαραγωγή, στον μεταβολισμό και στην ανάπτυξή μας. Οι ενδοκρινολόγοι, αλλά και όσοι ειδικοί αποκωδικοποιούν τις βασικότερες από αυτές τις ορμόνες, προειδοποιούν για τις αλλαγές που επιφέρουν στη ζωή μας στην ηλικία των 20, 30, των 40 και των 50. Το βασικό θέμα είναι πλέον να ταυτοποιούμε και να αναγνωρίζουμε αυτές τις ορμονικές αλλαγές, για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε ανισορροπία παρουσιάζεται αλλά και να είμαστε κοντά στην φύση που απλόχερα μας παρέχει ανεκτίμητα συστατικά που μπορούν να εξισορροπήσουν τις ορμόνες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η ιαματική υδροθεραπεία βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στους διαβητικούς τύπου 2. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε οι ινσουλινοθεραπευόμενοι χρειάζονται λιγότερη ινσουλίνη κάθε μέρα επίσης λόγω της αυξημένης ροής του αίματος, η οποία μιμείται την άσκηση και μειώνει τη δραστηριότητα του ενδοκρινικού συστήματος ενώ αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος προς και από τους ιστούς και επομένως η ιαματική υδροθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα του σώματος να διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης. Επιπρόσθετα, η σάουνα βελτιώνει την απορρόφηση της ινσουλίνης στα κύτταρα.

Η ιαματική υδροθεραπεία πλούσια σε θειούχα άλατα μειώνει τα επίπεδα ομοκυ- 287 Ιαματική ιατρική στις ενδοκρινολογικές παθήσεις στείνης, που αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά και αυτό μεταφράζεται σε μείωση του καρδιαγγειακού ρίσκου σε άτομα με δυσλιπιδαιμίες και υπερλιπιδαιμίες, λόγω μείωσης της αναλογίας της χοληστερόλης VLDL / LDL / HDL-χοληστερόλης.

Η ιαματική εξωτερική υδροθεραπεία ασκεί ευεργετικές ιδιότητες και στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων και της βρογχοκήλης μέσω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών δράσεων των ραδιενεργών

Η ιαματική υδροθεραπεία αυξάνει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων, επιτρέποντας το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, ενώ αυξάνεται επίσης η παραγωγή ενδορφινών που διεγείρουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα ηρεμιστικά αποτελέσματα που έχει το ζεστό νερό στο νευρικό και ενδοκρινολογικό σύστημα βοηθούν το σώμα μας να χαλαρώσει ψυχικά. Αυτή η κατάσταση αυξημένης χαλάρωσης καθιστά ευκολότερο τον ύπνο και βοηθά την ανακούφιση του 291 καθημερινού στρες και του άγχους με μείωση της κορτιζόλης που βρίσκει εφαρμογή στην υπογονιμότητα ανδρών και γυναικών, ενώ βρέθηκε η μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης και της αύξησης της σεροτονίνης, το οποίο να μεταφράζεται σε μείωση κινδύνου για εγκεφαλικά και εμφράγματα αλλά και στην βελτίωση της διάθεσης.

Η εξωτερική υδροθεραπεία του ραδονίου είναι αποτελεσματική λόγω της αύξησης των επιπέδων της ACTH, της β-ενδορφίνης και της ινσουλίνης, μεταξύ άλλων βιοδεικτών και με βελτίωση στην αντιοξειδωτική και ανοσολογική λειτουργία μαζί με τις αλλαγές στους συνδεόμενους με τον πόνο βιοδείκτες.

Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, προάγοντας την ευημερία των ασθενών και των επιπέδων της DHEA και της θειικής πρεγνενολόνης, οδηγώντας συνολικά στην διέγερση οργανισμού.

Η ιαματική υδροθεραπεία μπορεί να επηρεάζει τις ορμονικές παραμέτρους και να συμβάλει στη βελτίωση της κατάθλιψης, της μελαγχολίας και της αυτοανοσίας, γεγονός το οποίο μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες μετά την ιαματική υδροθεραπεία, κάτι που θα μπορούσε γενικότερα να εφαρμοστεί και ως μια καλή αντιγηραντική θεραπεία

Η ιαματική υδροθεραπεία βελτιώνει την αιμοποίηση μέσω της αύξησης της έκκρισης ερυθροποιητίνης από τους νεφρούς, αυξάνει τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης καθώς και τον κορεσμό της τρανσφερρίνης, με αποτέλεσμα την καλύτερη αιμοποίηση.

Η λειτουργία της ιαματικής εξωτερικής υδροθεραπείας πρέπει να εναρμονίζεται με τις σύγχρονες ιατρικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών και ειδικότερα στην παχυσαρκία και στο μεταβολικό σύνδρομο, στην υπογονιμότητα, στην αντιμετώπιση του διαβήτη και της ινσουλινοαντίστασης, στην οστεοπόρωση καθώς και στην αντιμετώπιση ενδοκρινολογικών και νευροενδοκρινολογικών παθήσεων.

Παράλληλα η ιαματική υδροθεραπεία είναι συμπληρωματική θεραπεία που υπόσχεται πολλά, με αντικειμενικό στόχο τόσο την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση πολλών και διαφορετικών παθήσεων σχεδόν σε όλα τα συστήματα του ανθρωπίνου σώματος, ενώ επίσης θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί ως ένα καλό μέσο αντιγηραντικής θεραπείας.

Η αναθεώρηση υποδηλώνει ότι η ιαματική εξωτερική υδροθεραπεία χρησιμοποιήθηκε ευρέως για τη βελτίωση της ανοσίας και για τη διαχείριση του πόνου, την κόπωση, το άγχος, τον διαβήτη, την παχυσαρκία και την υπερχοληστερολαιμία και παράγει διαφορετικά αποτελέσματα επί διαφόρων συστημάτων του σώματος ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού.