Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας στο Διεθνές Συνέδριο για τον Ιατρικό Τουρισμό

Στο Διεθνές Συνέδριο για τον Ιατρικό Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε 3-5 Νοεμβρίου 2017 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας βρέθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Καθηγητής Δερματολογίας, κ. Κουσκούκης, όπου παρουσίασε το θέμα του ”Medical Τourism: The perspectives of Thermal Medine in Greece (Thermal Clusters)”.

Στο 37ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο η Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής

Στο 37ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο με θέμα «Η οδοντιατρική αναπόσπαστος κρικος στην ιατρική αλυσίδα» που πραγματοποιήθηκε 19-21 Οκτωβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο Καθηγητής Δερματολογίας κ. Κουσκούκης και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής όπου ανέλυσε ως ομιλητής την «Επικαιροποίηση και Διεθνοποίηση της Ιαματικής Ιατρικής: Επενδυτικές προτάσεις – προκλήσεις του Θερμαλισμού και του Τουρισμού Ευεξίας».

Ημερίδα Τομέα Τουρισμού και Τομέα Υγείας ΝΔ

Την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017, η ΟΝΝΕΔ Ωρωπού συνδιοργάνωσε με τον Τομέα Υγείας και τον Τομέα Τουρισμού της ΝΔ ημερίδα με θέμα «Η ανάδειξη του Αμφιάρειου Καλάμου Δήμου Ωρωπού ως τόπου προορισμού για τουρισμό υγείας». Πλήθος εγκεκριμένων ομιλητών, μεταξύ των οποίων και o Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Καθηγητής Δερματολογίας, κ. Κ. Κουσκούκης ο οποίος αναφέρθηκε στην ιαματική ιατρική και τον ιαματικό τουρισμό, καθώς και στις επενδυτικές προοπτικές που υπάρχουν για την Ελλάδα σε ότι αφορά τον Τουρισμό Υγείας – Ευεξίας, συνδυαζόμενο πάντα με όλες τις άλλες (58) εναλλακτικές και ειδικές μορφές τουρισμού υπό μορφή clusters σε μια περιοχή η οποία διαθέτει παραλιακή ριβιέρα 40 χιλιομέτρων με επίκεντρο το Αμφιάρειο, χώρο άσκησης της ιαματικής ιατρικής στο παρελθόν.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας παρουσίασε προτάσεις ανάδειξης της πηγής του Αμφιαραείου σε ιαματική πηγή για να θεωρηθεί η πηγή χώρος θερμαλιστικού κέντρου μαζί με την απεριόριστη δυνατότητα ανάπτυξης κέντρων θαλασσοθεραπείας όλων των ξενοδοχειακών υποδομών που εφάπτουν του εγιαλού, και τέλος πρότεινε τη σύνδεση των 14 Αμφιαραείων με όλα τα Ασκληπιεία της Αρχαίας Ελλάδας. Παρών ήταν και ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού υγείας.  

Ελληνοϊταλικό Πολυθεματικό Σεμινάριο στην ΠΦΥ


Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Καθηγητής Δερματολογίας, κ. Κουσκούκης συμμετείχε ως ομιλητής στο 13ο Πανελλήνιο Δερματολογικό Συνέδριο στις 2-5 Νοεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονική. Με την ομιλία του με θέμα «Οι τελευταίες εξελίξεις στην Αισθητική Δερματολογία και Ιαματική Ιατρική» ο κ. Κουσκούκης στήριξε με επιστημονική τεκμηρίωση την καθιέρωση της ιαματικής ιατρικής ως μία συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδο στη θεραπευτική γκάμα της κλασικής ιατρικής.

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας στην Ημερίδα Κατά του ΚαπνίσματοςΤο Ινστιτούτο Ερευνών και Μελετών για την Αγωγή του Παιδιού (ΙΕΑΠ) διοργάνωσε την 1η Ημερίδα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μάϊου 2017, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου. Στην εκδήλωση συμμετείχε ως ομιλητής και ο Καθηγητής Δερματολογίας Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής. 

Συνέντευξη του Καθηγητή και Προέδρου Κ. Κουσκούκη στο CNN Greece

Εκτός από τον λαμπερό ήλιο και την καταγάλανη θάλασσα, η χώρα μας έχει 750 ιαματικές πηγές. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας ταξιδιωτικός προορισμός που μπορεί να χαρίσει πολλές στιγμές ευεξίας στους επισκέπτες και ταυτόχρονα να φέρει έσοδα σε ιδιώτες και κράτος αν επενδύσουν στον Ιαματικό Τουρισμό.

Σήμερα στην Ελλάδα μόνο οι 82 πηγές είναι ενεργές αλλά δεν έχουν όλες άδεια λειτουργείας. Με νόμο που ψηφίστηκε προσφάτως οι ιαματικές πηγές ελέγχονται πλέον με επιστημονικά κριτήρια ενώ πιστοποιούνται και για ποιες παθήσεις λειτουργούν ευεργετικά.Ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Kαθηγητής Δερματολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής ταξίδεψε μέχρι το Σικάγο για να παρουσιάσει στη διημερίδα που διοργάνωσε ο ΙΣΑ και η ΚΕΔΕ για τον Ιατρικό Τουρισμό στην Ελλάδα, αναλυτικά στοιχεία για τα πολλαπλά οφέλη αυτής της ολιστικής θεραπείας:

«Ανάλογα με τα στοιχεία που εμπεριέχει το νερό της κάθε πηγής βοηθάει στη θεραπεία διάφορων ασθενειών. Για παράδειγμα βοηθάει πολύ στη αντιμετώπιση της ψωρίασης, η οποία είναι μια χρόνια φλεγμονώδη νόσος. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 100 εκατομμύρια ψωριασικοί κι όλοι αυτοί θέλουν να κάνουν θεραπείες. Η Ελλάδα λοιπόν μπορεί να πάρει ένα μεγάλο μέρος αυτών των ασθενών. Η θεραπεία διαρκεί μόνο 20 λεπτά την ημέρα αλλά χρειάζονται 20 συνεχόμενες συνεδρίες κάθε 6μηνο οπότε ο ασθενής έχει ελεύθερο χρόνο να κάνει και τουρισμό.»

Τα ιαματικά νερά λειτουργούν ευεργετικά για το ανθρώπινο οργανισμό με τον συνδυασμό τριών πραγμάτων:

  • της θερμότητας, της κίνησης του ασθενούς με το κολύμπι και με την απορρόφηση των χημικών στοιχείων του νερού

«Τα ιχνοστοιχεία που έχει το νερό απορροφώνται από το δέρμα, μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και πηγαίνουν ακριβώς στο σημείο που νοσεί ο οργανισμός.[…] Τα ιαματικά νερά βοηθούν στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων, σε νευραλγίες και μυαλγίες, σε νοσήματα του ουροποιητικού και του γαστρεντερικού ακόμη και σε γυναικολογικές παθήσεις» λέει στο CNN Greece, o Κωνσταντίνος Κουσκούκης.

Στη συνείδηση όλων οι Ιαματικές Πηγές έχουν ταυτιστεί με τους ηλικιωμένους. Οι επιστήμονες όμως υποστηρίζουν ότι η ιαματική ιατρική αφορά πλέον όλες τις ηλικίες για αυτό τον λόγο προωθούν την προληπτική εφαρμογή της.

«Όποιος κάνει από μικρός ιαματική θεραπεία προλαμβάνει πολλά νοσήματα, γι’ αυτό λέμε ότι θα πρέπει να είναι μεγάλο το εύρος των ηλικιών. Για παράδειγμα, το ιαματικό νερό βοηθά και στην αντιμετώπιση των αλλεργιών με πλύσεις της ρινικής κοιλότητας. Επίσης το υδρόθειο που εμπεριέχει το ιαματικό νερό είναι ένα στοιχείο που κάνει επιθηλιοποίηση του ιστού, βοηθάει τον βλεννογόνο, διευκολύνει στην απόχρεμψη κι έτσι ανακουφίζει τους ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια» λέει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.

Επιστήμονες που ασχολούνται με τα οικονομικά της υγείας εκτιμούν ότι το 2025 ο Ιαματικός Τουρισμός θα είναι η δεύτερη βιομηχανία παγκοσμίως.

Πατήστε εδώ για να να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη.

Συγχαρητήρια επιστολή ΕΔΑΕ στην Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής

Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών ΠΙΣΟ Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Κουσκούκης, εξελέγη μέλος του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ. Το Ινστιτούτο, ως όργανο του ΠΙΣ με συμβουλευτικό-γνωμοδοτικό χαρακτήρα, έχει ως βασικό σκοπό τη μελέτη επιστημονικών θεμάτων που αφορούν ζητήματα υγείας, συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, ιατρικής δεοντολογίας, επαγγελματικών και ασφαλιστικών ζητημάτων των ιατρών. Μέλη του ινστιτούτου αποτελούν επιστήμονες κύρους και με κοινωνική αναφορά, για αυτό αποτελεί τιμή για την Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής να εκπροσωπείται σε αυτό το όργανο.