Περιφέρεια Ηπείρου

Ν. Ιωαννίνων

1) Ιαµατική πηγή Καβασίλων – Πυξαριάς

Οι ιαµατικές πηγές βρίσκονται σε απόσταση 5 km από το χωριό Καβάσιλα και περίπου 15 km από την Κόνιτσα. Απέναντι ακριβώς στην βόρεια και δεξιά όχθη του Σαρανταπόρου, βρίσκονται τα λουτρά Πυξαριάς και σε απόσταση περίπου 15 km τα ατµόλουτρα του Αµάραντου.

Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται µε ως υπόθερµα, µεταλλικά, Na-Cl-Ca-Mg-K-B-HCO3-H2S µετρίως υδροθειούχα.

Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος, γυναικολογικές και δερµατικές παθήσεις.

2) Ιαµατική πηγή Αµαράντου

Φυσικές µεσόθερµες ατµίδες που ενδείκνυνται σε παθήσεις ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήµατος, σε νοσήµατα µυοσκελετικού, νευρικού και κυκλοφορικού συστήµατος.

Ν. Θεσπρωτίας

Ιαµατικός πηλός Σαγιάδα

Ο πηλός της Σαγιάδας µε pH7,6 και ηλεκτρική αγωγιµότητα 47 µS/cm περιέχει στοιχεία ανθρακικών αλάτων, χαλαζία, καολίνη και µοντµοριλλονίτη, χαρακτηρίζεται θεραπευτικός πηλός.

Θεραπευτικές ενδείξεις. Ενδείκνυται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος και δερµατοπάθειες.

Ν. Πρεβέζης

Ιαµατική πηγή Πρεβέζης – Παλιοσάραγα

Τα ιαµατικά λουτρά βρίσκονται µέσα στην πόλη της Πρέβεζας, στο νοτιοδυτικό τµήµα της και είναι γνωστά από το 17ο αιώνα όταν ο Αλή Πασάς έχτισε εδώ τα θερινά του ανάκτορα και χρησιµοποίησε το νερό της πηγής για το χαµάµ του. Τα λουτρά στεγάζονται στο παλιό σαράι (Παλιοσάραγα) του Αλή Πασά.

Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται ψυχρά, µεταλλικά, αλκαλικά, Na-Cl-Ca-Mg-K-B-HCO3-H2S χλωρονατριούχα, ισχυρώς υδροθειούχα.

Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος, γυναικολογικές και δερµατικές παθήσεις.

Ν. Άρτας

Ιαµατική πηγή Χανόπουλου

Τα ιαµατικά λουτρά Χανόπουλου βρίσκονται πολύ κοντά στο οµώνυµο χωριό και περίπου στο µέσο της διαδροµής του παλιού δρόµου που ενώνει τη Φιλιππιάδα µε την Άρτα και το 1955 τα λουτρά περιήλθαν στην οικογένεια Καραµάνου.

Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται ως ψυχρά, µεταλλικά, αλκαλικά, Na-Cl-Ca-SO4 µετρίως υδροθειούχα.

Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος και σε δερµατολογικές και γυναικολογικές παθήσεις.