Η ανακουφιστική φροντίδα παρέχει υποστήριξη στο τέλος του κύκλου ζωής του σε ένα σπίτι ατόμων ή σε ένα κέντρο φροντίδας. Συνήθως είναι μια ομαδική προσανατολισμένη προσέγγιση για εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη, ιατρικό εξοπλισμό και προμήθειες, διαχείριση πόνου και συναισθηματική και πνευματική υποστήριξη ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις επιθυμίες του ασθενούς.
Πολλοί ηλικιωμένοι πεθαίνουν σε εγκαταστάσεις όπως νοσοκομεία ή γηροκομεία που λαμβάνουν φροντίδα που δεν συνάδει με τις επιθυμίες τους. Είναι σημαντικό για τους ηλικιωμένους ενήλικες να προγραμματίζουν έγκαιρα και να ενημερώνουν τους φροντιστές, τους γιατρούς ή τα μέλη της οικογένειάς τους εκ των προτέρων για τις προτιμήσεις στο τέλος της ζωής τους.
Η παρηγορητική φροντίδα είναι εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη και έχει ως στόχο να ενισχύσει την τρέχουσα φροντίδα ενός ατόμου εστιάζοντας στην ποιότητα ζωής για αυτά και την οικογένειά του και αποτελείται από πολλούς διαφορετικούς επαγγελματίες που συνεργάζονται με τον ασθενή, την οικογένεια και τους άλλους γιατρούς του ασθενούς για να παρέχουν ιατρική, κοινωνική, συναισθηματική και πρακτική υποστήριξης με την βοήθεια κοινωνικών λειτουργών και διατροφολόγων σε νοσοκομεία, γηροκομεία, κλινικές παρηγορητικής φροντίδας εξωτερικών ασθενών και σε ορισμένες άλλες εξειδικευμένες κλινικές ή στο σπίτι.
Στη χώρα μας 135.000 ασθενείς και οι οικογένειες τους χρειάζονται υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας ετησίως, με τις ημερήσιες ανάγκες να μεταφράζονται σε 15000 ασθενείς, εκ των οποίων το 37% των αναγκών αφορά καρκινοπαθείς και το υπόλοιπο 63% ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, φυματίωση, ΗIV, σακχαρώδη διαβήτη, κίρρωση, νεφροπάθειες, διάφορες μορφές άνοιας και άλλες περιπλεγμένες ασθένειες, ενώ ανάμεσα τους βρίσκονται και παιδιατρικοί ασθενείς που επίσης αναζητούν εξειδικευμένες υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας.
Η πλειονότητα των ασθενών 95% θα μπορούσε να λαμβάνει τις υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας κατ’ οίκον, ενώ το 3,5% θα χρειαζόταν νοσηλεία και θα έπρεπε να υπάρχουν περίπου 500 ειδικές κλίνες.
Η ημερήσια φροντίδα ενηλίκων είναι μια μη οικιστική εγκατάσταση που παρέχει επίβλεψη, κοινωνικοποίηση και ψυχαγωγία κατά τη διάρκεια της ημέρας για οποιονδήποτε άνω των 18 ετών.
Τα Seniors διαμερίσματα είναι ειδικά σχεδιασμένα για ηλικιωμένους που δεν χρειάζονται επίβλεψη, έχουν απόλυτη ελευθερία και επιθυμούν να είναι μεταξύ ατόμων της δικής τους ηλικιακής ομάδας
Η ανεξάρτητη διαβίωση για σχεδιασμένα με τα ίδια πλεονεκτήματα με τα seniors διαμερίσματα, προσφέρουν όμως μια σειρά υπηρεσιών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Η κοινότητα συνταξιοδότησης είναι μια οικιστική κοινότητα ή ένα συγκρότημα κατοικιών που έχει σχεδιαστεί για ηλικιωμένους ενήλικες που γενικά είναι σε θέση να φροντίζουν τον εαυτό τους, ενώ συχνά παρέχονται δραστηριότητες και ευκαιρίες κοινωνικοποίησης.
Η κοινότητα συνταξιοδότησης συνεχούς φροντίδας – CCRC, παρέχει ένα πλήρες σύνολο φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της ανεξάρτητης διαβίωσης, της υποβοηθούμενης διαβίωσης, της φροντίδας μνήμης και της εξειδικευμένης φροντίδας.
Η προσωπική φροντίδα στο σπίτι, προσφέρει υπηρεσίες που παρέχονται από κάποιον που δεν είναι νοσοκόμα, ή γιατρός, καθώς και βοήθεια με γεύματα, υγιεινή, διασκέδαση και μεταφορά.
Η ζωή με υποστήριξη (υποβοηθούμενη), παρέχετε σε κατοίκους ανεξάρτητους και με μακροχρόνια προσωπική φροντίδα όπως γεύματα, διαχείριση φαρμάκων και οικονομική βοήθεια.
Η φροντίδα μνήμης που είναι παρόμοια με την υποβοηθούμενη ζωή, αλλά απευθύνεται σε ενήλικες με προοδευτικές γνωστικές διαταραχές.
Το γηροκομείο ή οίκος ευγηρίας δημόσιο ή ιδιωτικό παρέχει υψηλό επίπεδο μακροχρόνιας προσωπικής και νοσηλευτικής περίθαλψης επί 24ωρου βάσεως για άτομα που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους.
Οι σημερινές ανάγκες για κατ’ οίκον φροντίδα απαιτούν να αναπτυχθούν 300 διεπιστημονικές ομάδες, με καθεμιά να εξυπηρετεί 50 ασθενείς την ημέρα στοχεύοντας στη δημιουργία υπηρεσιών που θα διασφαλίζουν την υποστήριξη, τη φροντίδα και την αξιοπρεπή διαβίωση των ασθενών-ακόμη και όταν πλησιάζει ο θάνατος.
Περαιτέρω επιβάλλεται δημιουργία ειδικών ξενώνων, με σπιτική ατμόσφαιρα όπου θα στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς, προσφέροντας παράλληλα μια περίοδο αποσυμπίεσης (2 ή 3 εβδομάδων) για τους συγγενείς τους.
Ένα τεράστιο κενό έρχεται να καλύψει νομοσχέδιο Υπουργείου Υγείας στον ευαίσθητο τομέα της ανακουφιστικής φροντίδας, επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα δίκτυο υπηρεσιών προσεγγίζοντας ολιστικά τους πάσχοντες από απειλητικές ασθένειες
Προτείνεται να συσταθεί Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Ανακουφιστικής Φροντίδας για την δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών Ανακουφιστικής Θεραπείας με ατομική ηλεκτρονικό φάκελο. Περαιτέρω να δημιουργηθεί ο θεσμός των οίκων ευγηρίας που θα εντάσσεται στο ΕΣΥ υπαγόμενος στη Διοίκηση του Νοσοκομείου και συνεπικουρούμενος από τις κλινικές του Νοσοκομείου.