Η παραχείμαση ως τουριστικό προϊόν αφορά κυρίως ηλικιωμένους που ενδιαφέρονται να ζήσουν για ένα μεγάλο μέρος του χρόνου σε ένα προορισμό διαφορετικό από τον τόπο κατοικίας του και όποιος κατά τεκμήριο διαθέτει καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, ο ασημένιος τουρισμός (silver tourism) αναφέρεται ευρύτερα σε όσους επιθυμούν να αγοράσουν κατοικία στην Ελλάδα και να διαβιούν είτε όλο το χρόνο είτε μέρος αυτού, μια ανάγκη που θα καλύψει η ανάπτυξη τουριστικών κατοικιών ως αναπόσπαστο τμήμα ευρύτερων τουριστικών συγκροτημάτων με σκοπό την τόνωση της τουριστικής ζήτησης. Η ανάπτυξη αυτή θα πρέπει να είναι ήπια, ελεγχόμενη, με υψηλές προδιαγραφές αποδίδουσα προστιθέμενη άξια και να προσανατολίζεται στην προσέλκυση τουριστών υψηλής χρηματοδοτικής ικανότητας.
Είναι μια αγορά ιδιαίτερα ελκυστική, εφόσον εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1 εκατ. Ευρωπαίοι θεωρούν την Ελλάδα ως υποψήφιο προορισμό δεύτερης κατοικίας, η πολιτική δε αυτή μπορεί να στοχεύσει σε ηλικιωμένους που επιθυμούν μόνιμη κατοικία, με έκδοση και ειδικής φορολογικής κάρτας σε συνδυασμό με τον τουρισμό τρίτης ηλικίας (silver economy)
Η Ελλάδα επιβάλλεται να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία της ασημένιας οικονομίας, όπως συμβαίνει σε άλλες αγορές της νότιας Ευρώπης,καθόσο πουλώντας ή ενοικιάζοντας σε μακροχρόνια βάση 20.000 κατοικίες ετησίως και με τους νέους ιδιοκτήτες να διαβιούν κατά μέσο όρο έξι μήνες στην χώρα μας τα δυνητικά έσοδα εκτιμώνται άνω των 1,8 δις ευρώ, ενώ η επίδραση στο Α.Ε.Π. από τις πωλήσεις κατοικιών και τα έξοδα διαμονής θα είναι συνολικά στο 20ο έτος 15,7 δις ευρώ και οι θέσεις εργασίας 167.000.
Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ακόμα μεγάλη χρυσή συγκυρία για την Ελλάδα, δοθέντος ότι το 7,3 των ενηλίκων κατοίκων της Ευρώπης δηλώνει ότι επιθυμεί να μεταναστεύσει στο εξωτερικό μετά την συνταξιοδότηση του, επιθυμία που σχετίζεται και με την απόκτηση κάποιου νέου ακινήτου, εκτιμάται μάλιστα ότι την προσεχή εικοσαετία θα εκδηλωθεί ζήτηση για 2,7 εκατ. παραθεριστικές η δευτερεύουσες κατοικίες στον ευρωπαϊκό νότο.
Οι επισκέπτες μακράς διαρκείας με το εισερχόμενο συνάλλαγμά τους, αυξάνουν την κατανάλωση, χωρίς αρνητικές συνέπειες στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο δε τουριστικός κλάδος θα τονωθεί με την επέκταση της τουριστικής περιόδου και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, καθώς θα αναπτυχθούν και ειδικότερες μορφές τουρισμού, ευζωίας και μακροζωίας, όπως στην Ικαρία, ένας από τους πέντε τόπους παγκοσμίως μακροζωίας «μπλε ζώνη», όπου το μέσο προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού είναι άνω των 90 ετών.
Η ασφαλιστική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των ενδιαφερομένων καλύπτεται από την διασυνοριακή ιατροφαρμακευτική κάλυψη εντός Ευρώπης και τα υφιστάμενα πακέτα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, ικανά να καλύψουν τους ενδιαφερόμενους συνταξιούχους για την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και ειδικότερα για την τρίτη ηλικία. Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο ότι στις προτιμήσεις ξένων, αλλά και Ελλήνων, οι προοπτικές για την συγκεκριμένη κατηγορία των χιλιάδων διαθέσιμων αυτόνομων πολυτελών βιλών σε όλη την επικράτεια, είναι θετικές καθόσο οι τιμές πέφτουν έως 20% με 40% και η πολυτέλεια γίνεται πιο προσβάσιμη για τον μέσο καταναλωτή και δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους VIP.
Η Ελλάδα διατηρεί χαμηλό κόστος διαβίωσης, περίπου 30% χαμηλότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθόσο τα τρόφιμα είναι φθηνότερα στην Ελλάδα, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για το συνολικό κόστος ζωής, ειδικά για τους ηλικιωμένους που επιλέγουν να διαμείνουν στην Ελλάδα για να έχουν τη δυνατότητα να ζουν με μεγαλύτερη οικονομική άνεση σε σχέση με τη χώρα τους.
Οι Ευρωπαίοι εκφράζονται με τάσεις που αφορούν νησιά ή παραθαλάσσιες τοποθεσίες μακριά από τα οικιστικά κέντρα, με απαραίτητη την παράμετρο της γενικότερης ενίσχυσης και οργάνωσης των υποδομών και υπηρεσιών της περιφέρειας, έτσι ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί η διαβίωση και ειδικότερα της χειμερινής περιόδου, γεγονός που θα πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο της εθνικής και περιφερειακής στρατηγικής για ανάπτυξη βιώσιμου, αειφόρου και κυρίως ποιοτικού 365 ημερών τουρισμού και όχι ποσοτικού προς αποτροπή του υπερτουρισμού με τις δυσμενείς συνέπειες στο ποικιλόμορφο περιβάλλον της Ελλάδας με το ασύγκριτο βιοκλίμα.