Ν. Θεσσαλονίκης
1) Ιαµατική πηγή Σουρωτής (φυσικό µεταλλικό νερό)
Από την πηγή της Σουρωτής αναβλύζει το διάσηµο νερό από την αρχαιότητα. Στους τοπικούς θρύλους αναφέρεται ότι οι ευγενείς προτιµούσαν το δροσιστικό νερό της για τα συµπόσιά τους. Γάλλοι αξιωµατικοί κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσµίου πολέµου, εκτιµώντας την εξαιρετική ποιότητα του νερού, το εµφιάλωναν και το έστελναν στη Γαλλία, η εµφιάλωση δε συνεχίστηκε και από τα σερβικά στρατεύµατα.
Το ιαµατικό νερό της πηγής χαρακτηρίζεται ως φυσικό, ψυχρό, όξινο, οξυανθρακικό, ασβεστούχο, µαγνησιούχο, σιδηρούχο, µεταλλικό και υποτονικό.
Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται για ποσιθεραπεία σε νοσήµατα του γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήµατος, παθήσεις ήπατος και χοληφόρων, καθώς και σιδηροπενική αναιµία.
2) Ιαµατική πηγή Σέδες – Θέρµης
Η ιαµατική πηγή βρίσκεται 25 Km ανατολικά της Θεσσαλονίκης στη θέση του οµώνυµου αρχαίου οικισµού κοντά στις κοινότητες Ραιδεστού και Βασιλικά. Τα λουτρά είναι γνωστά από την αρχαιότητα µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εγκαταστάσεις των τριών τρουλαίων λουτρών και τους έξι υπαίθριους µαρµάρινους ατοµικούς λουτήρες. Η περιοχή των λουτρών, ιδιοκτησίας του Δήµου Θεσσαλονίκης, ανήκει διοικητικά στο Δήµο Θέρµης.
Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται ως µεσόθερµα, µεταλλικά, έντονα αλκαλικά, χλωρονατριούχα, ισχυρώς υδροθειούχα και ασθενώς ραδονούχα µε βάση το ραδόνιο.
Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται για λουτροθεραπεία σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος, δερµατικές και γυναικολογικές παθήσεις και για εισπνοθεραπεία σε νοσήµατα αναπνευσιτκού συστήµατος.
3) Ιαµατική πηγή Λαγκαδά
Τα λουτρά Λαγκαδά βρίσκονται 20 km από την Θεσσαλονίκη και 2 km από την πόλη του Λαγκαδά. Οι επισκέπτες κάνουν τα λουτρά τους στη δεξαµενή, ενώ υπάρχει και µια µικρή χαβούζα που στον πυθµένα της θερµαίνεται άµµος για αµµόλουτρα, ενώ διοικητικά ανήκουν στο Νοµό Θεσσαλονίκης και στον οµώνυµο Δήµο Λαγκαδά.
Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται ως µεσόθερµα, µεταλλικά, αλκαλικά, Ca-Mg-B-HCO3-Κ-SO4 και ασθενώς ραδονούχα µε βάση το ραδόνιο.
Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε παθήσεις µυοσκελετικού , νευρικού συστήµατος καθώς και σε γυναικολογικές παθήσεις και δερµατοπάθειες.
4) Ιαµατική πηγή Νέας Απολλωνίας – Βόλβης
Τα λουτρά Νέας Απολλωνίας βρίσκονται στην νότια όχθη της λίµνης Βόλβης, 50 km βορειανατολικά της Θεσσαλονίκης. Ανατολικά των λουτρών σε απόσταση 1,5 km βρίσκονται τα ερείπια του λεγόµενου λουτρού του «Μέγα Αλέξανδρου».
Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται ως υπέρθερµα, µεταλλικά, αλκαλικά, οξυανθρακικά, βρωµιούχα Na-Cl-B-K-HCO3-SO4-H2S ελαφρώς υδροθειούχα και ασθενώς ραδονούχα µε βάση το ραδόνιο.
Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος, δερµατολογικές και γυναικολογικές παθήσεις µε λουτροθεραπεία και νοσήµατα αναπνευστικού συστήµατος µε εισπνοθεραπεία.
Ν. Πέλλης
1) Ιαµατική πηγή Λουτρακίου – Αριδαίας (Πόζαρ)
H ιαµατική πηγή βρίσκεται στα σύνορα µε τη FYROM απέχει 13 km από την Αριδαία και συγκεκριµένα στους πρόποδες του όρους Βόρας (Καϊµακτσαλάν), σε υψόµετρο 380 µέτρων. Τα αρχαιολογικά ευρήµατα δείχνουν την χρήση των ιαµατικών νερών, τόσο την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου όσο και επί Ρωµαϊκής και Βυζαντινής περιόδου.
Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται ως µεσόθερµα, µεταλλικά, όξινα, Ca-Mg-HCO3-K-As-CO2.
Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε παθήσεις µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος, γυναικολογικές και δερµατικές παθήσεις.
2) Ιαµατική πηγή Λουτροχωρίου – Πετραίας
Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται ως υπόθερµα, µεταλλικά, αλκαλικά, Na-Cl-Ca-B-HCO3-H2S, µετρίως υδροθειούχα.
Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε παθήσεις µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος, γυναικολογικές και δερµατικές παθήσεις.
Ν. Σερρών
1) Ιαµατική πηγή Σιδηροκάστρου
Σε απόσταση 7 χιλ. από την πόλη του Σιδηροκάστρου βρίσκονται τα ιαµατικά λουτρά Σιδηροκάστρου, γνωστά από τα Βυζαντινά χρόνια τα οποία διοικητικά ανήκουν στο Νοµό Σερρών και στον οµώνυµο Δήµο Σιδηροκάστρου.
Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται ως υπέρθερµα µεταλλικά, όξινα, Na-Ca-Mg-K-B-SO4-HCO3-CO2 και ασθενώς ραδονούχα µε βάση το ραδόνιο.
Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε νοσήµατα του µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος, γυναικολογικές παθήσεις και δερµατοπάθειες.
2) Ιαµατική πηγή Αγκίστρου
Η ιαµατική πηγή απέχει 125 km από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται το ακριτικό χωριό Άγκιστρο του Δήµου Σιδηροκάστρου. Μέχρι το 1998 υπήρχε µόνο το βυζαντινό χαµάµ ενώ σήµερα υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις µε όµορφα αγροτουριστικά καταλύµατα και ξενώνες.
Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται ως µεσόθερµα, µεταλλικά, αλκαλικά, Na-Ca-K-HCO3-SO4.
Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε παθήσεις µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος, γυναικολογικές παθήσεις και δερµατοπάθειες.
3) Ιαµατική πηγή Νιγρίτας
Η ιαµατική πηγή των Θερµών Νιγρίτας βρίσκεται σε απόσταση 22 km νότια της πόλης των Σερρών. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν τόσο θερµές πηγές όσο και γεωτρήσεις που περιχαράζουν ένα γεωθερµικό πεδίο. Τα λουτρά χρονολογούνται από τη Βυζαντινή εποχή καθώς σώζεται βυζαντινό λουτρό.
Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται ως υπέρθερµα, µεταλλικά, όξινα, Na-Mg-Ca-B-HCO3-CO2 ασθενώς ανθρακούχα.
Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε παθήσεις του µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος, σε δερµατικές και γυναικολογικές παθήσεις.
Ν. Κιλκίς
1) Ιαµατική πηγή και Ιαµατικός πηλός Πικρολίµνης
Η Πικρολίµνη φηµιζόταν για τις θεραπευτικές της ιδιότητες από τους αρχαίους χρόνους. Εκτείνεται σε µια έκταση 4500 στρεµµάτων στην τοποθεσία Ξυλοκερατιά του Κιλκίς, σε απόσταση 21 km από τη Θεσσαλονίκη. Το νερό της έχει µεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι µε συνέπεια στα νερά της να µην υπάρχει ζωή. Η ιδιαιτερότητα της Πικρολίµνης οφείλεται ακριβώς στη µαύρη της λάσπη (φυσικός αλατούχος πηλός) που υπάρχει στην κοίτη της.
Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται ως ψυχρά, µεταλλικά, όξινα, Ca-Mg-Na-HCO3 ισχυρώς ανθρακούχα.
Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά λουτρά ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος, δερµατικές και γυναικολογικές παθήσεις ενώ η πηλοθεραπεία ενδείκνυνται επιπλέον και ως καλλυντικό.
2) Ιαµατική πηγή Γιάννες (Μεγάλη βρύση)
Φυσικό µεταλλικό νερό, µετρίως ανθρακούχο.
Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικό φυσικό νερό ενδείκνυνται σε νοσήµατα του γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήµατος, παθήσεις ήπατος και χοληφόρων.
Ν. Χαλκιδικής
1) Ιαµατική πηγή Αγίας Παρασκευής
Στο νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου της Κασσάνδρας στο χωριό Αγία Παρασκευή βρίσκεται συγκεκριµένα η θερµή πηγή του Αγίου Νικολάου σε ένα ρήγµα δίπλα στη θάλασσα, η ανακάλυψη της οποίας έγινε κατά τον µεσοπόλεµο προς αναζήτηση θείου, αλλά αντί για ορυκτό θειάφι βρέθηκε να αναβλύζει ζεστό υδροθειούχο νερό.
Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται ως µεσόθερµα, µεταλλικά, όξινα, Na-Cl-K-B-As-H2S-CO2 ισχυρώς υδροθειούχα και µετρίως ανθρακούχα.
Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε παθήσεις µυοσκελετικού, νευρικού και αναπνευστικού συστήµατος, δερµατικές και γυναικολογικές παθήσεις.
2) Ιαµατική πηγή Kανίστρου Κασσάνδρας
H ιαµατική πηγή Κανίστρου Κασσάνδρας µε θερµοκρασία 32°C, ηλεκτρική αγωγιµότητα 23.743 µS/cm και pH7, είναι υπόθερµη, µεταλλική, ουδέτερη µε βάση το pH, χλωριονατριούχα, βρωµιούχα και ισχυρώς ανθρακούχα Αλιπηγή.
Θεραπευτικές ενδείξεις. Ενδείκνυται σε παθήσεις µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος, περιφερειακές αγγειακές παθήσεις και δερµατοπάθειες.
Ν. Ηµαθίας
Ιαµατική πηγή Ανθεµίων – Αγίου Νικολάου
Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται ως ψυχρά, µεταλλικά, έντονα αλκαλικά, Na-Cl-Mg-Ca.
Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε παθήσεις µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος, δερµατικές παθήσεις.