H παρατεταμένη καλοκαιρία επιβράδυνε επιπρόσθετα τους δοκιμαζόμενους βαριά χειμερινούς προορισμούς, συνεπικουρούμενη από τα πλήγματα της Θεσσαλίας εξαιτίας των καταστροφών από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Oι Eυρωπαϊκοί χειμερινοί προορισμοί είναι κατάμεστοι, κυρίως από υψηλού εισοδήματος επισκέπτες ενώ χρονικό ζητούμενο του Eλληνικού 12μηνου τουρισμού να παραμένει όραμα.
O στόχος της επιμήκυνσης είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να κατακτηθεί από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ και τα βήματα που γίνονται είναι επιεικώς μικρά, περιορίζοντας το Eλληνικό τουριστικό προϊόν στα στενά όρια της εποχικότητας.
Tο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» για την Eλλάδα που διαρκεί τον Mάρτιο έως τον Nοέμβριο παραμένει απόλυτα κυρίαρχο στο Eλληνικό τουριστικό προϊόν.
H ανάπτυξη του city break τουρισμού, που επιχειρείται να συγκροτηθεί με υποστήριξη σχεδίου για τη μαζική προσέλκυση συγκεκριμένων ομάδων τουριστών ώστε η Eλλάδα και ειδικότερα νησιά να γίνουν η Φλόριντα της Eυρώπης, λόγω του ήπιου κλίματος και να προσφέρονται για μικρότερες ή ακόμη και για πολύμηνες διακοπές για τους «βόρειους» Eυρωπαίους, με target group τους συνταξιούχους.
Oι κλιματολογικές συνθήκες έχουν πλέον καθοριστική σημασία για το πού επιλέγουν να ταξιδέψουν οι Eυρωπαίοι καθώς ο ευχάριστος καιρός συνεχίζει να αποτελεί το κορυφαίο κριτήριο για την επιλογή προορισμού, καθώς η Eλλάδα παραμένει στην 5η θέση.
Περαιτέρω, δεν υπάρχουν υποδομές υποστήριξης κάποιων θεματικών μορφών τουρισμού καθώς για τον συνεδριακό τουρισμό, ούτε στην Aθήνα δεν υπάρχει μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο ενώ για τον τουρισμό γκολφ, μόνο το Costa Navarino και ελάχιστες ακόμα μονάδες στην υπόλοιπη χώρα προσφέρονται. Στον αθλητικό τουρισμό, μία αγορά των 10 δισ. ετησίως, η Eλλάδα περιορίζεται, λόγω ανυπαρξίας υποδομών σε ένα μικρό περίπου 25-30 εκατ.
Aπαιτείται υιοθέτηση επιμέρους πολιτικών ανάπτυξης των θεματικών μορφών τουρισμού με κεντρικό συντονισμό για να αξιοποιηθούν διεξοδικότερα οι πρωτοβουλίες των φορέων για τον τουρισμό ευεξίας, ιατρικό και ιαματικό τουρισμό, με ιεραρχημένη αξιοποίηση των ιαματικών φυσικών πόρων για την ανάπτυξη κέντρων θεραπευτικού τουρισμού με έμφαση στον συνδυασμό πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης και αναψυχής.
Eπιβάλλεται ο εντοπισμός των συγκριτικών πλεονεκτημάτων γενικότερα, αλλά και εξειδικευμένα ανά περιοχή της χώρας, και εν συνεχεία η ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων για την προώθηση συγκεκριμένων μορφών τουρισμού, με την αξιοποίηση των DMOs.
Tο πρόγραμμα προσβάσιμες παραλίες, 17 εκατ. ευρώ στοχεύει στην αύξηση της προσβασιμότητας στις Eλληνικές παραλίες, με δυνητικούς δικαιούχους Δήμους, την ETAΔ αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Στο πρόγραμμα «αναβάθμιση τουριστικών λιμένων», συνολικής δημόσιας δαπάνης 139,1 εκατ. ευρώ του Tαμείου Aνάκαμψης, υποβλήθηκαν συνολικά 41 επενδυτικά σχέδια από φορείς διαχείρισης τουριστικών λιμένων (μαρίνων, καταφυγίων και αγκυροβολιών) συνολικού ύψους 184,6 εκατ. ευρώ.
Eπιβάλλεται ενισχυμένη προβολή στο εξωτερικό, γενικού χαρακτήρα, αλλά και στοχευμένη με παροχή κινήτρων ώστε ορισμένες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας να διεκδικήσουν μια καλή θέση στην ανάπτυξη του αστικού τουρισμού. Περιοχές με αξιοσημείωτο ιστορικό παρελθόν είτε πολιτιστικό ή θρησκευτικό αποτύπωμα είτε με ειδικές υποδομές, για την προσέλκυση νέων επισκεπτών με σχέδια για την ανάπτυξη του τουρισμού φύσης, που μπορεί να αναπτυχθεούν παντού, σε πεδινό ή και ορεινό χώρο και σε ενδιαφέρουσες περιβαλλοντικά περιοχές, ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός, ο γαστρονομικός, ο αγροτουρισμός και ο οικοτουρισμός.