5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής
5th Hellenic Conference of Thermal Medicine
Η Συμβολή της Ιαματικής Ιατρικής στον Τουρισμό Υγείας
The Thermal Medicine Contribution to Health Tourism
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου σε μορφή pdf
4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής
Συμπληρωματικές θεραπευτικές εφαρμογές της Ιαματικής Ιατρικής
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου σε μορφή pdf
Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής (Καμένα Βούρλα 12-14 Οκτωβρίου 2018), με θέμα τις «Συμπληρωματικές θεραπευτικές εφαρμογές της Ιαματικής Ιατρικής», έκλεισε τις εργασίες του στις 14 Οκτωβρίου, ανακοινώνοντας σημαντικά επιστημονικά ευρήματα. Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και το Δήμο Μώλου – Αγ. Κωνσταντίνου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και υπό την προεδρία του καθηγητή Δερματολογίας και προέδρου της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Κωνσταντίνου Κουσκούκη. Στο Συνέδριο συμμετείχαν οι βουλευτές της κυβέρνησης Γιάννης Σαρακιώτης και Απόστολος Καραναστάσης, οι πρώην υπουργοί Λούκα Κατσέλη, Κατερίνα Μπατζελή, Χρήστος Σταϊκούρας, Παναγιώτης Σκανδαλάκης και Αθανάσιος Γιαννόπουλος, η αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ Χριστίνα Νικολάου, η πρώην γ.γ. Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολλοί Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και παράγοντες του επιχειρηματικού και επενδυτικού τομέα της χώρας.
Ο προέδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, καθηγητής Δερματολογίας Κωνσταντίνος Κουσκούκης υπογράμμισε ότι η επικαιροποίηση της Ιαματικής Ιατρικής επιβάλλεται στην Ελλάδα, από την απαίτηση των ασθενών σε διεθνές επίπεδο, για εφαρμογή συμπληρωματικών θεραπειών, από την απόφαση της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας που κατατάσσει την Ιαματική Ιατρική στη Συμπληρωτική Ιατρική εντάσσοντας τις Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας και Κέντρων Θαλασσοθεραπείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και από την εφαρμογή των διατάξεων περί διακίνησης ασθενών και για ιαματική θεραπεία εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι θεραπείες αυτές, διαρκούν 21 ημέρες ανά εξάμηνο, άρα έχουμε αναγκαστικούς repeater για να αποφεύγουμε τα φάρμακα, πάντα με την έγκριση του θεράποντος ιατρού. Επίσης, υπάρχει μεγάλη προστιθέμενη αξία στον συνολικό Τουρισμό Υγείας, καθώς οι θεραπείες αυτές διαρκούν μόνο 20 λεπτά, με αποτέλεσμα να υπάρχει απεριόριστος ελεύθερος χρόνος για τον τουρίστα Υγείας να εισπράξει προσωπική εμπειρία από όλες τις προσφερόμενες εναλλακτικές μορφές Τουρισμού, δημιουργώντας προϋποθέσεις τουρισμού 4 εποχών στο εξαίρετο βιοκλίμα της Ελλάδας.
4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής Τι είναι η Ιαματική Ιατρική; Πόσο σημαντικό είναι ότι αναγνωρίστηκε επίσημα ως μέρος της Συμπληρωματικής Ιατρικής; Πόσες ιαματικές πηγές έχουμε στην Ελλάδα και τι σημαίνει αυτό για τον Ιατρικό τουρισμού στη χώρα μας; Η κάμερα του Livemedia συνάντησε τον Πρόεδρο της Ιαματικής Ιατρικής, Κωνσταντίνο Κουσκούκη, ο οποίος μας μίλησε για την Ιαματική Ιατρική, τα οφέλη που μπορεί να έχουν οι ασθενείς συνδυάζοντας την ιατρική θεραπεία τους, με τη συμπληρωματική αυτή ιατρική προσέγγιση. |
Αναφορές στον τύπο για τα αποτελέσματα του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ιαματικής Ιατρικής
Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής: Δέσμευση για ένα άλμα μπροστά
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου σε μορφή pdf
3o Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής «Η συμβολή της Ιαματικής Ιατρικής στην επιλογή των ιατρών ως συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα» και σκοπός του είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων και η αξιοποίηση νέων επιστημονικών πορισμάτων μέσω ανακοινώσεων, δημοσιευμένων εργασιών και Διδακτορικών Διατριβών. Η συμμετοχή έγκριτων και καταξιωμένων διεθνώς Ιατρών πολλών ειδικοτήτων εξασφαλίζει την επιστημονική καταξίωση της Ιαματικής Ιατρικής υπό το πρίσμα της ολιστικής προσέγγισης. |
3o Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής (αποτελέσματα) Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας καθηγητής Κ. Κουσκούκης παραθέτει τα αποτελέσματα του 3ου Συνεδρίου ιαματικής Ιατρικής |
Με τη διεθνή συνεργασία των Πρεσβειών της Τσέχικης και της Σλοβακικής Δημοκρατίας και υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης έλαβε χώρα από 6-8/10 στο ξενοδοχείο «Γαλήνη» στα Καμένα Βούρλα το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής , με θέμα την «Επικαιροποίηση της Ιαματικής Ιατρικής υπό το πρίσμα της ολιστικής προσέγγισης».
Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής συνδιοργανώθηκε από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Πατούλη, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Μπακογιάννη, τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, καθηγητή κ. Κουσκούκη και τον Δήμαρχο δήμου Μώλου – Αγ. Κωνσταντίνου, κ. Συκιώτη.
Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένου επιστήμονες , με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιαματική Ιατρική με διαλέξεις, workshops και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Ακόμα παρουσιάστηκαν από διακεκριμένους ιατρούς οι συμπληρωματικές θεραπευτικές δράσεις των Ιαματικών Φυσικών Πόρων σε νοσήματα του μυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, αιμοποιητικού, γαστρεντερικού, ουρολογικού και ενδοκρινολογικού συστήματος, καθώς και σε δερματολογικές, γυναικολογικές, αλλεργικές και περιοδοντικές παθήσεις με διεξοδική συζήτηση και ενεργό συμμετοχή των Συνέδρων για την εξαγωγή επιστημονικά τεκμηριωμένων συμπερασμάτων υπό το πρίσμα της ολιστικής προσέγγισης και του «ωφελέειν, ή μη βλάπτειν».
Όπως τόνισε στο μήνυμά του ο κ Κουσκούκης, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Η καθιέρωση της Ιαματικής Ιατρικής οφείλεται στην αποδεδειγμένη θεραπεία, αποκατάσταση, διατήρηση και πρόληψη της υγείας για πνευματική, ψυχική και συναισθηματική αναζωογόνηση στις εξαιρετικές βιοκλιματολογικές συνθήκες που έχει η Eλλάδα σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές ιαματικές πηγές και την απέραντη απαράμιλλη ακτογραμμή για να δημιουργηθούν Κέντρα Ιαματικής Ιατρικής και Θαλασσοθεραπείας. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με τη βοήθεια της Ιαματικής Ιατρικής ως Προληπτικής Ιατρικής όχι μόνο μπορεί να αποτρέψει πλήθος προβλημάτων των πασχόντων, αλλά και να βελτιώσει με τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών φυσικών πόρων και την οικονομία της χώρας, που επιβαρύνεται με δαπάνες για την αποκατάσταση της υγείας.
Η επικαιροποίηση της Ιαματικής Ιατρικής επιβάλλεται πρώτον από την απαίτηση των ασθενών σε διεθνές επίπεδο για εφαρμογή συμπληρωματικών θεραπειών, δεύτερον από την ένταξη των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και Κέντρων Θαλασσοθεραπείας στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ν. 4238/2014), καθώς και από την εφαρμογή των διατάξεων περί διακίνησης ασθενών για ιαματική θεραπεία εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης (ν. 4123/2013), και τρίτον από την ίδρυση του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Ακόμα ότι «η διεθνοποίηση του Τουρισμού Υγείας ως ιατρικού, οδοντιατρικού και ιαματικού-ευεξίας τουρισμού από τον Πρόεδρο του Ι.Σ.Α., Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., Πρόεδρο του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών και Πρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας κ. Πατούλη, εξασφαλίζει προστιθέμενη αξία στον επιστημονικό και επενδυτικό τομέα της χώρας μας. Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν θετικές προϋποθέσεις επενδυτικών προτάσεων και αφορούν όλο το ιατρικό και οδοντιατρικό δυναμικό της χώρας, προκειμένου να συνεπικουρήσουν με τη συνδρομή τους στην κεφαλαιοποίηση αυτών των ιδεών και πρακτικών, με ευοίωνο πάντα πρόσημο, οι οποίες αναγνωρίζονται διεθνώς λόγω του Ιπποκρατικού DΝA των Ελλήνων Ιατρών και Οδοντιάτρων».
Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής ιδρύθηκε το 2015 στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής στα Καμένα Βούρλα με κυρίαρχο σκοπό την ανάδειξη της Ιαματικής Ιατρικής ως συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα στην επιλογή των θεραπόντων Ιατρών, αντιπροσωπεύοντας τις καθιερωμένες διεθνώς Κλινική Υδροθεραπεία και Ιατρική Βιοκλιματοθεραπεία.
Κοινή λοιπόν ήταν η δέσμευση όλων των συνέδρων ότι τώρα είναι η ευκαιρία για να κάνει ένα μεγάλο βήμα προόδου μπροστά η ιαματική ιατρική. Με αιχμή του δόρατος, όπως είπε ο κ. Κουσκούκης, τον κ Πατούλη, «ο οποίος μάχεται σε Ελλάδα και εξωτερικό και ο οποίος πιστεύει στο δόγμα ότι το dna των γιατρών του κόσμου είναι ελληνικό προσθέτοντας ότιο αν δεν υπήρχε ο κ. Πατούλης δεν θα υπήρχε ούτε ιαματική ιατρική ούτε τουρισμός υγείας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πολιτικοί και εκπρόσωποι της πολιτείας που συμμετείχαν και έδωσαν το δικό τους στίγμα και συμβολή στο Συνέδριο. Πεπεισμένοι για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται δεσμεύτηκαν συντονισμένα να προωθήσουν έτι περαιτέρω την ιαματική ιατρική με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού θεσμικού πλαισίου και με την αναγνώριση πιστοποιημένων κέντρων πρωτοβάθμιας υγείας πράγμα που θα συντελέσει στην αύξηση των ροών ασθενών από την βόρεια Ευρώπη κυρίως εφόσον η χώρα μας προσφέρεται και είναι ανταγωνιστική ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και του κόστους για τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Ο κ. Πιτσιόρλας ανακοίνωσε ότι επίκεινται 2 διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ για τα λουτρά της Κύθνου και στις Θερμοπύλες και ευελπιστεί να έρθουν τα πρώτα αποτελέσματα στο επόμενο εξάμηνο.
Επί πλέον οι σύνεδροι ομόφωνα συμφώνησαν να γίνουν με τεκμεριωμένο τρόπο όλες οι απαραίτητες ενέργειες στις αρμόδιες αρχές αλλά και στην πανεπιστημιακή κοινότητα για να προωθήσει μέσω ειδικών μαθημάτων την ιαματική ιατρική, ιδιαίτερα στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Η στιγμή είναι κατάλληλη, είπαν, για να κάνουμε τώρα ένα βήμα μπροστά.
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου σε μορφή pdf
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής – Κωνσταντίνος Κουσκούκης |
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη και ολοκληρώθηκε την Κυριακή (18-12-2016) το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής, που διοργανώθηκε στην περίφημη λουτρόπολη της Αιδηψού (ξενοδοχείο Θέρμαι Σύλλα, που αποτελεί Πρότυπο Ιαματικό Κέντρο) από την Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και άλλους φορείς.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής κος Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας – τ. Αντιπρύτανης και Νομικός, καθώς και επιστήμονες διεθνούς κύρους παρουσίασαν τα καινούργια δεδομένα σχετικά με την επίδραση της Ιαματικής Ιατρικής ως συμπληρωματικής Ιατρικής στην θεραπεία, αποκατάσταση και πρόληψη της υγείας του ανθρώπου. Παράλληλα οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λουτροπόλεις, σχετικά με την ανάπτυξη και πιστοποίηση των κατάλληλων υποδομών, για τη υποδοχή πελατών του ιαματικού τουρισμού.
Όπως επεσήμαναν η βασική ιδέα είναι ότι οι πολλές και σημαντικές πηγές που υπάρχουν σήμερα πρέπει να εξελιχθούν από Θερμαλιστικά Κέντρα, σε Κέντρα Ιαματικής Ιατρικής (Health Resorts), σε συνδυασμό με όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και το υπέροχο βιοκλίμα της Ελλάδος δίνοντας έτσι προστιθέμενη αξία στο τουρισμό των τεσσάρων εποχών.
Εκλεκτοί επιστήμονες ανάλυσαν και παρουσίασαν τα καινούργια δεδομένα σχετικά με την επίδραση του ιαματικού νερού στην πρόληψη, αποκατάσταση και βελτιστοποίηση της υγείας του ανθρώπου, καθώς επίσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι λουτροπόλεις, σχετικά με την ανάπτυξη και πιστοποίηση των κατάλληλων υποδομών για τη υποδοχή του ιαματικού τουρισμού.
Ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί σοβαρή επένδυση για τη χώρα και η Πολιτεία οφείλει να σκύψει και να επενδύσει ουσιαστικά στους καινούργιους τομείς παραγόμενων υπηρεσιών που έχουν αναδειχθεί εν μέσω κρίσης και μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμοι για τη οικονομία.
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής
Οι δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού υγείας στη χώρα μας συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στο 1o Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συνεδρίου καθηγητής Κωνσταντίνος Κουσκούκης, η ύπαρξη πολλών σημαντικών ιαματικών πηγών στην Ελλάδα μαζί με το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και κλίμα παρέχουν δυνατότητες ανάπτυξης ώστε με την αξιοποίησή τους να εξελιχθούν από θερμαλιστικά κέντρα που είναι σήμερα σε κέντρα ιαματικής ιατρικής και η Ελλάδα να καταστεί Health Resort στην Ευρώπη. O τουρισμός υγείας, με κύριο αναπτυξιακό βραχίονα τον ιαματικό τουρισμό ή θερμαλισμό, τον ιατρικό και οδοντιατρικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας – ομορφιάς spa, αναφέρεται στην πρόληψη, διατήρηση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας με σύγχρονες ιατρικές μεθόδους και συμπληρωματικές εφαρμογές της ιαματικής ιατρικής, συνδυάζοντας παράλληλα την ξεκούραση, τη χαλάρωση και την ευεξία. Η Ελλάδα διαθέτει 752 ιαματικές πηγές, εκ των οποίων 112 είναι ανακηρυγμένες από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και από αυτές οι 11 έχουν αναγνωριστεί με ΦΕΚ και οι 25 έλαβαν θετική γνωμοδότηση για αναγνώριση από την Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων σε ό,τι αφορά τις θεραπευτικές ενδείξεις και αντενδείξεις.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή