Θαλάσσιος Τουρισμός

Στον θαλάσσιο τουρισμό εντάσσεται κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα με πεδίο δράσης το θαλάσσιο χώρο και σκοπό την αναψυχή και την πολιτισμική επικοινωνία. Θεωρείται μια από τις δυναμικότερες μορφές του σύγχρονου τουρισμού, με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και περιλαμβάνει ένα πλήθος δραστηριοτήτων αναψυχής (ιστιοπλοΐα, σερφινγκ, θαλάσσιο σκι,) όπως είναι ο αλιευτικός και καταδυτικός τουρισμός και οι περιηγήσεις με σκάφη αναψυχής (ιστιοφόρα και θαλαμηγούς). Ο θαλάσσιος τουρισμός δε βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων του Έλληνα παραθεριστή.

Τουρισμός κρουαζιέρας, yachting και ιστιοπλοΐας

Σχετίζεται αποκλειστικά με τη θάλασσα, όπου οι τουρίστες, κυρίως υψηλής εισοδηματικής τάξης, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους ταξιδεύουν είτε με κρουαζιερόπλοια είτε με σκάφη αναψυχής, ιστιοφόρα και θαλαμηγούς, πραγματοποιώντας στάσεις σε μεγάλα λιμάνια ή τουριστικούς λιμένες αντίστοιχα. Η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό προορισμό, καθώς διαθέτει πληθώρα ελληνικών νησιών, μεγάλο μήκος ακτογραμμής, υψηλά ποσοστά ηλιοφάνειας και ήπιο κλίμα.

Τουρισμός καταδύσεων αναψυχής και θαλάσσιων σπορ

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο θαλάσσιος τουρισμός με τις αντίστοιχες δραστηριότητες που περιλαμβάνει μπορεί να λειτουργήσει μεμονωμένα αλλά και να συνδυαστεί με άλλες μορφές τουρισμού, δημιουργώντας ανάλογες δράσεις, εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Ως εκ τούτου, η διασύνδεση του θαλάσσιου τουρισμού με άλλες ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού αλλά και με θεματικά δίκτυα ευρύτερων περιοχών, με αρχαιολογικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς, φυσιολατρικούς πόλους των ελληνικών νησιών αλλά και της ενδοχώρας, με την τοπική γαστρονομία και κουλτούρα είναι πολύ σημαντική και μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός ορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού του θαλάσσιου και χερσαίου χώρου, δημιουργώντας θύλακες ανάπτυξης σε σωστή κλίμακα με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και συνδράμοντας στην ομαλή σύζευξη και αγαστή συνεργασία της θάλασσας με τη στεριά.

Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού αποφέροντας σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία αλλά και στην ελληνική οικονομία γενικότερα, δεδομένου ότι ενισχύει την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.

Άλλωστε, ο θαλάσσιος τουρισμός εντάσσεται στις ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού δυναμικής ζήτησης με συγκεκριμένες στρατηγικές κατευθύνσεις, οι οποίες επικεντρώνονται στην ποιοτική αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, στην προσέλκυση τουριστών υψηλής εισοδηματικής τάξης και στην επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σταθερή τάση ανάπτυξης, τόσο όσον αφορά στον τουρισμό κρουαζιέρας όσο και στον τουρισμό με σκάφη αναψυχής, καθώς οι θάλασσες, οι ακτές και τα λιμάνια -αξιοποιώντας συνέργειες και δυνατότητες- μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία στα πλαίσια της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής. Οι τουριστικοί λιμένες αποτελούν ως εκ τούτου, έναν από τους βασικούς πυλώνες της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Για την ανάπτυξη και προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού με σκάφη αναψυχής, είναι απαραίτητη η δημιουργία και ανάπτυξη αντίστοιχων ειδικών υποδομών που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των τουριστών και στην παροχή συγκεκριμένων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.