Η αναγκαιότητα του εμβολίου του έρπη ζωστήρα

Ο έρπης ζωστήρ είναι δερματοπάθεια οφειλόμενη στον ιό VZV ο οποίος είναι ένας ειδικός DNA δερματοτρόπος και νευροτρόπος ιός έχοντας σχέση με τον ιό της ανεμευλογιάς.

Η νόσος μετά από επώαση 7-18 ημέρες αρχίζει με αίσθημα πόνου, κνησμού και καύσου στο σημείο όπου πρόκειται να εμφανισθεί το εξάνθημα ή κατά μήκος του νεύρου το οποίο έχει προσβληθεί από τον ιό. Το εξάνθημα εμφανίζεται 4-5 ημέρες αργότερα με ερυθηματώδεις κηλίδες, φυσαλλίδες συρρέουσες κατά πλάκες, διατασσόμενες ζωστηροειδώς κατά μήκος ενός αισθητικού νεύρου.

Τα υποκειμενικά συμπτώματα συνήθως προηγούνται του εξανθήματος και χαρακτηρίζονται από μυαλγίες, νευραλγίες και πλευροδυνίες οι οποίες είναι εντονότερες στα ηλικιωμένα άτομα ακόμα και μετά από την θεραπεία του ζωστήρα (μεταζωστηριακά άλγη).

Οι διάφορες κλινικές εικόνες του έρπητα ζωστήρα είναι ο οφθαλμικός ζωστήρας, ο θωρακοβραχιόνιος, ο μεσοπλεύριος, ο τραχηλικός, ο οσφυοιερός, ο μηριαίος και ο ζωστήρας τριδύμου.

Ο οφθαλμικός ζωστήρας προσβάλει το μέτωπο, το άνω βλέφαρο, τον έσω κανθό του οφθαλμού και όταν προσβάλλεται ο οφθαλμός συνυπάρχει επιπεφυκίτιδα, κερατίτιδα, ιριδοκυκλίτιδα, ιρίτιδα και σπανιότερα ατροφία της θηλής του οπτικού νεύρου με επακόλουθο την τύφλωση. 

Οι κύριοι στόχοι της θεραπείας είναι η χορήγηση να γίνεται τις πρώτες 72 ώρες από το εξάνθημα για την αντιμετώπιση του πόνου του ζωστήρα και την πρόληψη των επιπλοκών της μεθερπητικής νευραλγίας (ΜΕΝ) με τα φάρμακα Acyclovir: 800mg X 5, Valacyclovir: 1.000mg X 3, Famciclovir: 500mg X 3, Brivudin: 125mg X 1.  

Οι συνέπειες της μεθερπητικής νευραλγίας είναι: κόπωση, μείωση δραστηριότητας, λειτουργικός περιορισμός, απώλεια ύπνου, απώλεια όρεξης, συναισθηματική επιβάρυνση – κατάθλιψη, με σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Σκοπός του εμβολιασμού με το νέο εμβόλιο ΗΖ/su της GSK είναι η μείωση της συχνότητας εμφάνισης ζωστήρα που είναι αυξημένη σε >50 ετών καθώς και των επιπλοκών του ζωστήρα.