Ιαματικός Τουρισμός και Ρευματοπάθειες

Η Ιαματική Υδροθεραπεία (Thermal Hydrotherapy), με την αυστηρή έννοια του όρου, ορίζεται ως η χρήση θερμών μεταλλικών νερών από φυσικές πηγές σε θερμοκρασία συνήθως 28-36°C και με συγκέντρωση μεταλλικών στοιχείων τουλάχιστον 1g/l, για θεραπευτικούς σκοπούς Ιαματική Υδροθεραπεία, αποτελεί μια συχνή θεραπεία για πολλούς ασθενείς με επώδυνες ρευματοπάθειες.

Η άσκηση στο νερό ως υδροκινησιοθεραπεία συνίσταται στην απλή εμβύθιση του σώματος σε ιαματικό νερό, η οποία χρησιμοποιείται συχνά στη Συμπληρωματική Ιατρική, ως θεραπευτική μέθοδος για ποικίλες νόσους και ειδικότερα αποτελεί μια πολύ δημοφιλή μορφή θεραπείας για όλους τους τύπους ρευματοπαθειών, βελτιώνοντας τη λειτουργική ικανότητα και την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που χαρακτηρίζεται από χρόνια, συμμετρική φλεγμονή των περιφερικών κυρίως αρθρώσεων με πόνο, δυσκαμψία κυρίως πρωινή, μειωμένο εύρος κινήσεων των αρθρώσεων για σταδιακή επιδείνωση της φυσικής κατάστασης και ποιότητας ζωής των ασθενών. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 3 νέες περιπτώσεις ανά 10.000 άτομα στο γενικό πληθυσμό και οι συχνότερες ηλικίες εμφάνισης είναι μεταξύ των 35 και 50 ετών. Η νόσος είναι 3 φορές πιο συχνή στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, ενώ ως πολυσυστηματικό νόσημα, μπορεί να ευθύνεται και για πληθώρα εξωαρθρικών εκδηλώσεων όπως καρδιολογικές, πνευμονολογικές, νευρολογικές, αιματολογικές, νεφρολογικές και γαστρεντερικές εκδηλώσεις.

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ανήκει στην οικογένεια των σπονδυλοαρθριτίδων και είναι μία χρόνια, πολυσυστηματική, φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλει πρωτίστως τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις και τον αξονικό σκελετό, οδηγώντας σε αγκύλωση, εξ’ ού και το όνομα της. Εμφανίζεται στο 0.1-1% του γενικού πληθυσμού με σημαντική γενετική προδιάθεση συνήθως πριν τα 40 έτη ζωής και προσβάλλονται κυρίως οι άνδρες με αναλογία ανδρών/γυναικών 3:1 ενώ χαρακτηρίζεται συχνότατα από χαμηλή οσφυαλγία, με την ιδιαιτερότητα του νοσήματος ότι η ακινησία επιδεινώνει, ενώ η κίνηση βελτιώνει τον πόνο και τη δυσκαμψία.

Η ινομυαλγία είναι μία διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χρόνιο, διάχυτο άλγος και ευαισθησία εκλυόμενη κατά την εφαρμογή πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος τα λεγόμενα trigger points. Η νόσος τυπικά εμφανίζεται σε νεαρές ή μεσήλικες γυναίκες, αλλά μπορεί να επηρεάσει όλες τις ηλικίες και τα δύο φύλα με συνοδά συμπτώματα, όπως δυσκαμψία, άγχος, κατάθλιψη, κόπωση, αϋπνία, γνωσιακές δυσκολίες, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και παραισθησίες των άκρων.

Η χρόνια οσφυαλγία, που συνήθως ορίζεται ως εμμένουσα οσφυαλγία πέραν των 7-12 εβδομάδων, είναι ένα κοινό πρόβλημα και επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα στην καθημερινή φυσική δραστηριότητα, με τον αντίστοιχο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και την εργασία.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας και αποτελεί τον κυριότερο λόγο σωματικής δυσλειτουργίας και αναπηρίας σε ηλικιωμένους ανθρώπους, ενώ συχνές θέσεις προσβολής αποτελούν τα γόνατα, τα ισχία και τα χέρια

Τα διαθέσιμα επιστημονικά αποτελέσματα υποστηρίζουν την αξιοποίηση των φυσικών θερμών ιαματικών νερών, στα πλαίσια της ιαματικής εξωτερικής υδροθεραπείας, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ρευματοπαθειών, ο δε ρόλος της είναι κυρίως συμπληρωματικός, καθόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων απαιτείται συνδυασμός μεθόδων παράλληλα με άσκηση, φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.

Η Ιαματική Υδροθεραπεία αποτελεί την κατάλληλη παρέμβαση σε αυστηρά επιλεγμένο δείγμα ασθενών, που δεν βρίσκονται σε έξαρση νόσου και δεν είναι καλοί υποψήφιοι για κάποιες από τις αποδεδειγμένα αποτελεσματικές, διαθέσιμες, φαρμακευτικές θεραπείες και σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία και κάνουν Ιαματική Υδροθεραπεία για συντήρηση ή για χρόνιες βλάβες, όπως αγκυλώσεις.

Στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, το κόστος για συνεδρίες ιαματικής υδροθεραπείας αποζημιώνεται τουλάχιστον μερικώς από τους ασφαλιστικούς φορείς, επιβάλλονται όμως κατευθυντήριες οδηγίες για τις ενδείξεις και προϋποθέσεις παραπομπής των ασθενών. Δεδομένου του καλού προφίλ ασφαλείας της Ιαματικής Υδροθεραπείας, του κόστους των κυριότερων φαρμακευτικών σκευασμάτων και των συνοδών αυτών για γαστροπροστασία λόγω των συχνών γαστρεντερικών επιπλοκών τους, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η προσθήκη Ιαματικής Υδροθεραπείας στις συμβατικές θεραπείες των ρευματοπαθειών μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς υψηλό κόστος, παρέχοντας γρήγορη και διαρκή ανακούφιση στους πάσχοντες από τα συμπτώματα, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα το θεραπευτικό πρωτόκολλο της Ιαματικής Υδροθεραπείας και πάντα με την έγκριση και καθοδήγηση του θεράποντος Ιατρού.