Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Ν. Καβάλας

1) Ιαµατική πηγή και ιαµατικός πηλός Κρηνίδων

 Τα λασπόλουτρα του Δήµου Φιλίππων βρίσκονται σε απόσταση τριών χιλιοµέτρων δυτικά του οικισµού των Κρηνίδων και περίπου 18 χιλιόµετρα βορειοδυτικά της Καβάλας και θεωρούνται από τα δηµοφιλέστερα λασπόλουτρα της χώρας. Ο θεραπευτικός πηλός στην περιοχή δηµιουργήθηκε και ωρίµασε µε φυσικό τρόπο σαν αποτέλεσµα µακροχρόνιων γεωλογικών, βιολογικών και χηµικών διαδικασιών.

Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται υπόθερµα, µεταλλικά, αλκαλικά, ασβεστούχα, µαγνησιούχα, οξυανθρακικά, ενώ ο πηλός χαρακτηρίζεται ως φυσικός, τυρφοειδής, οργανικός, θεραπευτικός πηλός.

Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος και σε γυναικολογικές παθήσεις, και δερµατοπάθειες µε λουτροθεραπεία, ενώ η πηλοθεραπεία ενδείκνυνται επιπλέον και ως καλλυντικό.

2) Ιαµατική πηγή Ελευθερών

Η ιαµατική πηγή Ελευθερών βρίσκεται µέσα στην κοιλάδα του ποταµού Μαρµαρά, κοντά στη θάλασσα και σε απόσταση 42 km δυτικά της Καβάλας. Βασική πηγή είναι η Αναβλύζουσα πηγή µε θερµοκρασία 41°C η οποία αναβλύζει από τον πυθµένα µιας καλαίσθητης µαρµάρινης δεξαµενή σε ένα µεµονωµένο κτίσµα πλάι στο βυζαντινό λουτρό.

Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται µεσόθερµα, µεταλλικά, όξινα, Na-Cl-K-Ar-B-HCO3-CO2-H2S µετρίως ανθρακούχα και µετρίως υδροθειούχα.

Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος, δερµατοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις.

Ν. Δράµας

Ιαµατική πηγή Θερµών Παρανεστίου

Η ιαµατική πηγή απέχει 25 χλµ. από το Παρανέστι σε υψόµετρο 620 µέτρων, όπου υπάρχει ένα παλιό πέτρινο υδροθεραπευτήριο κοντά στο περίφηµο Παρθένο Δάσος Φρακτού, στην οροσειρά της Δυτικής Ροδόπης.

Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται υπέρθερµα, µεταλλικά, ουδέτερα, Na-Ca-F-K-Br-Li-HCO3 ασθενώς ανθρακούχα.

Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού, νευρικού συστήµατος, δερµατοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις.

Ν. Έβρου

1) Ιαµατική πηγή Τραϊανούπολης

Οι ιαµατική πηγή Τραϊανούπολης βρίσκεται ανατολικά της Αλεξανδρούπολης σε απόσταση 14 km από αυτήν, κοντά στο δέλτα του ποταµού Έβρου όπου υπάρχουν τα ερείπια της Αρχαίας Τραϊανούπολης επί της Εγνατίας οδού.

Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται υπέρθερµα, µεταλλικά, έντονα αλκαλικά, Na-Cl-Ca-B-CO2-H2S χλωρονατριούχα, ασθενώς ανθρακούχα, µετρίως υδροθειούχα και ασθενώς ραδονούχα µε βάση το ραδόνιο.

Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού και πεπτικού συστήµατος, δερµατολογικές και γυναικολογικές παθήσεις.

2) Ιαµατικές πηγές Ψαροθέρµων – Θερµών Σαµοθράκης

Τα ιαµατικά νερά αναβλύζουν στα βόρεια του νησιού στον οικισµό Θέρµα Σαµοθράκης και βρίσκονται 14 χλµ. µακριά από την Καµαριώτισσα, το λιµάνι του νησιού. Οι ιαµατικές πηγές πήραν το όνοµα τους από τις δυο κύριες πηγές, των λουτρών και των ψαρόθερµων, απέχουσες εκατοντάδες µέτρων µεταξύ τους.

Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται υπέρθερµα, µεταλλικά, όξινα, Na-Cl-Ca-K-B-CO2 χλωρονατριούχα, µετρίως ανθρακούχα και ασθενώς ραδονούχα µε βάση το ραδόνιο.

Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού, νευρικού και κυκλοφορικού συστήµατος, σε γυναικολογικές παθήσεις και δερµατοπάθειες.

Ν. Ξάνθης

1) Ιαµατική πηγή Γενησαίας – Ποταµιάς

Η ιαµατική πηγή Γενησαίας (Ποταµιάς ή Νέας Κεσσάνης) βρίσκεται δυτικά της λίµνης Βιστονίδας, κοντά στο δρόµο Ξάνθης – Κοµοτηνής και απέχει 20 km από την Ξάνθη, ενώ διοικητικά ανήκει στον Δήµο Αβδήρων.

Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται υπέρθερµα, µεταλλικά, ελαφρώς όξινα, Na-Cl-K-B- HCO3-CO2 χλωρονατριούχα.

Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος, γυναικολογικές παθήσεις και δερµατοπάθειες.

2) Ιαµατικές πηγές Εχίνου

Οι ιαµατικές πηγές βρίσκονται 50 km βόρεια της Ξάνθης και 20 km βόρεια του Εχίνου, στο χωριό Θέρµες. Πρόκειται για θερµές πηγές που αναβλύζουν από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης και απέχουν 5 km από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Τα ιαµατικά νερά των πηγών χαρακτηρίζονται υπέρθερµα, µεταλλικά, όξινα, Na-Ca-B-HCO3-SO4.

Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος, δερµατοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις.