Περιφέρεια Πελοπονήσσου

Ν. Κορινθίας

1) Ιαµατική πηγή Ωραίας Ελένης

Τα Λουτρά Ωραίας Ελένης βρίσκονται στο δήµο Σαρωνικού του νοµού Κορινθίας στη νότια πλευρά του αρχαίου λιµένα της Κορίνθου Κεχρέες. Η στενή περιοχή των λουτρών, εξαιρέτου φυσικού κάλους ήταν στην αρχαιότητα το επίνειο της αρχαίας κωµόπολης «Σολύγεια» όπου κατά την παράδοση λουζόταν η Ωραία Ελένη Βασίλισσα της Σπάρτης.

Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται υπόθερµα, µεταλλικά, ελαφρώς όξινα, Na-Cl-K-B-CO2 χλωρονατριούχα.

Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται ως λουτροθεραπεία σε νοσήµατα µυοσκελετικού νευρικού και κυκλοφορικού συστήµατος, σε δερµατοπάθειες, σε γυναικολογικές παθήσεις και ως εισπνοθεραπεία σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήµατος.

2) Ιαµατική πηγή Λουτρακίου Περαχώρας

Το Λουτράκι διεθνούς φήµης λουτρόπολη, θεραπευτικός σταθµός και τουριστικό κέντρο. Το Λουτράκι βρίσκεται στο βόρειο µυχό του Κορινθιακού κόλπου, 80 km από την Αθήνα. Οι ιαµατικές πηγές αναβλύζουν σε πολλά σηµεία της παραλίας σε έκταση 750m.

Με την αρχαία ονοµασία «Θέρµαι», από την προστάτιδα των ιαµατικών νερών Θερµία Αρτέµιδα, το Λουτράκι θεωρούταν πάντα η ιαµατική πόλη.

Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται ως υπόθερµα, µεταλλικά, αλκαλικά, Mg-K, χλωρονατριούχα και υδροθειούχα.

Θεραπευτικές ενδείξεις. Το ιαµατικό νερό για λουτροθεραπεία που ενδείκνυται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος και δερµατοπάθειες.

Ν. Μεσσηνίας

Ιαµατική πηγή Βρωµονερίου (Μοσχονερίου)

Η ιαµατική πηγή ανήκει διοικητικά στο νοµό Μεσσηνίας, υπάγεται στο δήµο Γαργαλιάνων και βρίσκεται σε µικρή απόσταση από την πόλη των Γαργαλιάνων είναι ανενεργής.

Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται υπόθερµα, µεταλλικά, ουδέτερα, Na-Cl-CO2-H2S µετρίως υδροθειούχα.

Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά του Βρωµονερίου, ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκλετικού και νευρικού συστήµατος, δερµατικές και γυναικολογικές παθήσεις.

Ν. Αρκαδίας

Ιαµατική πηγή Ηραίας – Γορτυνίας

Τα λουτρά Ηραίας είναι γνωστά από την αρχαιότητα και υπάγονται στο νοµό Αρκαδίας, στο Δ. Δ. Παλούµπα του Δήµου Ηραίας.

Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται υπόθερµα, µεταλλικά, αλκαλικά, Na-Cl-Ca-Mg-HCO3-H2S µετρίως υδροθειούχα.

Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος και για γυναικολογικές παθήσεις και δερµατοπάθειες.

Ν. Αργολίδος

Ιαµατική πηγή Ερµιόνης

Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται ψυχρά, µεταλλικά, έντονα αλκαλικά, Na-Cl-Ca-Mg-HCO3-H2S µετρίως υδροθειούχα.

Θεραπευτικές ενδείξεις. Τα ιαµατικά νερά ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος και για γυναικολογικές παθήσεις και δερµατοπάθειες.